Select Page

Актуелно

Allplex™ HPV28 – поединечна генотипизација на 28 типа ХПВ со еден тест

Allplex™ HPV28 – поединечна генотипизација на 28 типа ХПВ со еден тест

Хуманиот папиломавирус (ХПВ) е познат како водечка причина за рак на грлото на матката, а генотиповите на ХПВ се класифицирани како високоризични или нискоризични во зависност од поврзаноста со ракот на грлото на матката.Според бројни студии, високоризичната ХПВ...

Evalyn brush – Идеалното решение за примарен скрининг на цервикален карцином

Evalyn brush – Идеалното решение за примарен скрининг на цервикален карцином

Долготрајната инфекција со високоризичен ХПВ може предизвика клеточни абнормалности кои на крајот може да резултираат со рак на грлото на матката. Затоа, тестирањето за присуство на ХПВ е важен начин за превенција на рак на грлото на матката. Evalyn® brush e стерилно...

Стручен состанок на тема: „Современи молекуларни методи за детекција на патогени во вода и храна”

Стручен состанок на тема: „Современи молекуларни методи за детекција на патогени во вода и храна”

На 10.10.2023 год., Авицена дијагностика организираше стручен состанок на тема: „ Соврeмени молекуларни методи за детекција на патогени во вода и храна", кој се одржа во х.Александар Палас, во Скопје. На состанокот се промовираа современи решенија, инструменти и...

Учество на првиот симпозиум на Македонското педијатриско респираторно здружение (МПРЗ)

Учество на првиот симпозиум на Македонското педијатриско респираторно здружение (МПРЗ)

Авицена дијагностика учествуваше на првиот Симпозиум на Македонското педијатриско респираторно здружение (МПРЗ) со наслов “Хронична кашлица кај деца и асоцирани болести” во хотел Дрим, Струга кој се одржа од 5-7 мај 2023 година. На овој настан се промовираше улогата...

Значење на TSI (TRAB тироидни автоантитела)

Значење на TSI (TRAB тироидни автоантитела)

 Правилната функција на штитната жлезда е неопходна за нормално функционирање на огромен број процеси во човечкиот организам. При состојби на намалено или зголемено лачење на тироидните хормони, тироидната жлезда се обидува да ја компензира настанатата ситуација со...

Синдром на полицистични јајници и неплодност

Синдром на полицистични јајници и неплодност

Се работи за мултифакторска болест, бидејќи може да биде предизвикана од генетски, хормонални и фактори од средината, како што се наследни генетски промени, инсулинска резистенција, хронично зголемени нивоа на воспалителни реакции, стрес, лоша исхрана, токсини од околината и друго.

Тестови за интолеранција на храна

Тестови за интолеранција на храна

Интолеранција на храна претставува одложена реакција на организмот на одреден вид храна или состојки од храна, при која се создаваат специфични IgG антитела…

Значење и употреба на Прокалцитонин (PCT)

Значење и употреба на Прокалцитонин (PCT)

Прокалцитонин е супстанца која се произведува од многу видови клетки во телото, најчесто како одговор на бактериски инфекции, но исто така и како одговор на повреда на одредено ткиво. Нивото на прокалцитонин во крвта може значително да се зголеми кај системски...

PNEUMOSLIDE ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID-19

PNEUMOSLIDE ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID-19

PNEUMOSLIDE® претставува тест преку крв за истовремено откривање на 9 видови бактерии и вируси, причинители на инфекции на дишните патишта , кои не се откриваат...