Close
Пребарување
Filters

Хигиена на производствен процес

Според Европската регулативата EC 2073/2005, земањето мостри од производствената средина и нивната анализа може да биде важна алатка во идентификација и превенција од присуството на патогени микроорганизми во храната. Овие анализи се неизбежен дел од процедурите на HACCP системот, чија имплементација во Р.Македонија е со закон задолжителна од 01.01.2009 год. Условите во кои храната се произведува, подготвува, пакува, складира се критичен фактор за нејзината безбедност. Доколку во некоја од овие фази храната се изложи на потенцијално штетен биолошки, хемиски или физички агенс, постои можност за нејзина контаминација што може да доведе до негативни ефекти врз здравјето на луѓето.

Види како Табела Листа
Подреди по
Приказ по страна

Air Sampler

Микробиолошката контрола на воздухот е екстремно важен сегмент при анализа на хигиената на производствениот сегмент при анализа на хигиената на производствениот процес. Во воздухот се присутни многу бактериски и фубнгални клетки и спори кои може да бидат извор на контаминација во производството. Air Sampler на OXOID е компактен, лесен за употреба и носење што го прави практичен за употреба во простории каде што се произведува или подготвува храна, во болниците или во фармацевтската индустрија.

Прочитај повеќе