Select Page

Политика за колачиња

Политика за користење колачиња

Во оваа Политика за користење колачиња даваме кратко објаснување за тоа што претставуваат колачињата, кои видови колачиња ги користиме, целта поради која користиме колачиња, информациите што ги собираме преку колачињата, колку време ги чуваме податоците собрани преку колачињата и како може да ги контролирате поставките за колачиња.

Што претставуваат колачиња?

Колачиња („cookies“) се мали текстуални датотеки што се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилниот телефон од страна на веб-страниците што ги посетувате и не се користат со цел ваша идентификација.

Дали постои можност да се исклучат/контролираат колачињата?

Прифаќањето на долунаведените колачиња не е задолжително за користењето на веб-страницата, но тие овозможуваат подобро корисничко искуство.

Може да ги избришете или да ги блокирате, но во тој случај, можно е одредени функционалности на веб-страницата да не функционираат правилно.

Какви колачиња користиме, за која цел и во кое времетраење?

Колачињата што ги користиме на нашата веб-страница се детално опишани подолу:

  1. Потребни колачиња

Секогаш се вклучени

Потребните колачиња се апсолутно потребни за соодветно функционирање на веб-страницата. Овие колачиња ги овозможуваат основните функционалности и безбедносни карактеристики на веб-страницата на анонимен начин.

КолачеВреметраењеОпис
cookielawinfo-checkbox-advertisement                 1 годинаСогласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци, ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Реклами“.
cookielawinfo-checkbox-analytics 11 месеци Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Аналитика“.
cookielawinfo-checkbox-functional 11 месеци Ова колаче е утврдено согласно согласноста за колачиња утврдена со Општата регулатива за заштита на личните податоци за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Функционално“.
cookielawinfo-checkbox-necessary 11 месеци Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Потребно“.
cookielawinfo-checkbox-others 11 месеци Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Останато“.
cookielawinfo-checkbox-performance 11 месеци Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Пеrформанси“.
viewed_cookie_policy 11 месеци Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци и се користи со цел да се зачува информацијата за тоа дали корисникот се согласил на користење колачиња. Ова колаче не зачувува лични податоци.
  1. Функционални колачиња

Функционалните колачиња имаат одредени функционални улоги, како што се споделување содржини од веб-страницата на социјалните медиуми, собирање повратни информации и останати надворешни функционалности.

КолачеВреметраењеОпис
pll_language 1 година Колачето „pll _language“ се користи од страна на „Polylang“ со цел зачувување на јазикот избран од корисникот при повторното пристапување на веб-страницата, како и за добивање информации во врска со јазикот кога не е достапен на друг начин.
  1. Перформансни колачиња

Перформансните колачиња се користат со цел да се разберат и да се анализираат клучните показатели за перформанси на веб-страницата што помага за постигнување подобро корисничко искуство за посетителите.

  1. Аналитички колачиња

Аналитичките колачиња се користат со цел да се разбере на кој начин посетителите стапуваат во интеракција со веб-страницата. Овие колачиња помагаат при собирањето информации за бројот на посетители, процентот на посетители што ја посетуваат веб-страницата, но кратко се задржуваат на неа, изворот на сообраќај итн.

СОГЛАСНОСТ 16 години 2 месеци 25 дена 14 часа и 15 минути

Јутјуб го поставува ова колаче преку видеа со вметнат код на Јутјуб и регистрира анонимни статистички податоци.

  1. Рекламни колачиња

Рекламните колачиња се користат со цел на посетителите да им се понудат релевантни реклами и маркетинг-кампањи. Овие колачиња ги следат посетителите во рамките на нивната посета на веб-страниците и собираат информации со цел да им се понудат персонализирани реклами.

КолачеВреметраењеОпис
IDE 1 година и 24 дена Колачињата „Google DoubleClick IDE“ се користат со цел зачувување информации за начинот на кој корисникот ја користи веб-страницата за да му се понудат релевантни реклами соодветни на профилот на корисникот.
test_cookie 15 минути Колачето „test_cookie“ го поставува „doubleclick.net“ и се користи со цел да се утврди дали прелистувачот на корисникот поддржува користење колачиња.
VISITOR_INFO1_LIVE 5 месеци и 27 дена Колаче поставено од страна на Јутјуб со цел мерење на пропусниот опсег, со што се утврдува дали корисникот ќе добие стар или нов интерфејс на плеерот.
YSC YSC е колаче поставено од Јутјуб што се користи за следење на прегледите на видеа со вметнат код на страниците на Јутјуб. YSC е колаче поставено од Јутјуб што се користи за следење на прегледите на видеа со вметнат код на страниците на Јутјуб.
yt-remote-connected-devices никогаш Јутјуб го поставува ова колаче со цел зачувување на претпочитаните поставки за видеата на корисниците користејќи видеа со вметнат код на Јутјуб.
yt-remote-device-id никогаш Јутјуб го поставува ова колаче со цел зачувување на претпочитаните поставки за видеата на корисниците користејќи видеа со вметнат код на Јутјуб.
  1. Останати колачиња

Во категоријата останати некатегоризирани колачиња спаѓаат сите колачиња што се анализираат или што сè уште не се категоризирани во соодветна категорија.