Select Page
Allplex™ HPV28 – поединечна генотипизација на 28 типа ХПВ со еден тест

Allplex™ HPV28 – поединечна генотипизација на 28 типа ХПВ со еден тест

Хуманиот папиломавирус (ХПВ) е познат како водечка причина за рак на грлото на матката, а генотиповите на ХПВ се класифицирани како високоризични или нискоризични во зависност од поврзаноста со ракот на грлото на матката.Според бројни студии, високоризичната ХПВ...
Evalyn brush – Идеалното решение за примарен скрининг на цервикален карцином

Evalyn brush – Идеалното решение за примарен скрининг на цервикален карцином

Долготрајната инфекција со високоризичен ХПВ може предизвика клеточни абнормалности кои на крајот може да резултираат со рак на грлото на матката. Затоа, тестирањето за присуство на ХПВ е важен начин за превенција на рак на грлото на матката. Evalyn® brush e стерилно...
Стручен состанок на тема: „Современи молекуларни методи за детекција на патогени во вода и храна”

Стручен состанок на тема: „Современи молекуларни методи за детекција на патогени во вода и храна”

На 10.10.2023 год., Авицена дијагностика организираше стручен состанок на тема: „ Соврeмени молекуларни методи за детекција на патогени во вода и храна”, кој се одржа во х.Александар Палас, во Скопје. На состанокот се промовираа современи решенија, инструменти и...
Учество на првиот симпозиум на Македонското педијатриско респираторно здружение (МПРЗ)

Учество на првиот симпозиум на Македонското педијатриско респираторно здружение (МПРЗ)

Авицена дијагностика учествуваше на првиот Симпозиум на Македонското педијатриско респираторно здружение (МПРЗ) со наслов “Хронична кашлица кај деца и асоцирани болести” во хотел Дрим, Струга кој се одржа од 5-7 мај 2023 година. На овој настан се промовираше улогата...
Значење на TSI (TRAB тироидни автоантитела)

Значење на TSI (TRAB тироидни автоантитела)

 Правилната функција на штитната жлезда е неопходна за нормално функционирање на огромен број процеси во човечкиот организам. При состојби на намалено или зголемено лачење на тироидните хормони, тироидната жлезда се обидува да ја компензира настанатата ситуација со...
Синдром на полицистични јајници и неплодност

Синдром на полицистични јајници и неплодност

Што е полицистичен Оваријален Синдром (PCOS)? Синдромот на полицистични јајници (PCOS) се среќава кај 1 од 10 жени ширум светот и е една од најчестите причини за нарушена плодност кај жените.Полицистичниот оваријален синдром влијае на женскиот репродуктивен систем со...